„Sokan észre sem veszik, mennyi manuális munkafolyamatuk van, amelyet azon idő töredéke alatt is elvégezhetnének”

MEGKÖZELÍTÉS ÉS STRATÉGIA

A legtöbb online marketing sikert végtelen mennyiségű teszteléssel és aprólékos optimalizálással érjük el.Néha azonban egy-egy jól eltalált stratégia vagy következetesen alkalmazott taktika révén kivételesen gyorsan jön a látványos siker – ilyen történetekről olvasható ezen az oldalon néhány online marketing esettanulmány.

AZ ÜGYFÉLRŐL

EGY RÉGI BARÁT

A Festede egy olyan sikeres webáruház, amely közelebb hozza vásárlóinak az alkotás örömét számozott és személyre szabható kifestőivel.

A magyar vállalkozás több országban is jelen van, köztük Horvátország, Szlovénia, és Olaszország. A Woocommerce motoron futó bolt több száz millió forint értékű forgalommal rendelkezik, és egyre magasabb szinten elégíti ki vásárlóinak igényeit. 

A Festede és az OnlineOn együttműködésének kezdete lassan 3 évre nyúlik vissza, azóta érjük el közös sikereinket a cég alapítójával, Ferenc Tamással. A Woocommerce webshop motornak köszönhetően korlátok nélkül szabhatjuk személyre és bővíthetjük egyedi funkciókkal a virágzó webáruházat.

KIINDULÓPONT

AZAZ MIRE KERESTÜNK MEGOLDÁST

Többek közt egy komplexebb problémával kerestek meg minket:

Tudniillik, a Festede kifestői digitális formában három különböző fájlból tevődnek össze:

  • Az egyik fájl a képet mutatja kifestett állapotban
  • A második a kifestőn lévő számozott mezőket tartalmazza
  • A harmadik pedig a kifestéshez szükséges színeket és azok arányát foglalja magában.

A gond abból adódott, hogy ezen fájlok feldolgozása manuálisan történt meg. Ez pedig egy 7 lépéses, ismétlődő, adminisztratív feladat volt:

1. Adott rendelés megnyitása

2. Fájlok letöltése

3. Letöltött fájlok csoportosítása

4. Csoportosított fájlok megfelelő elnevezése

5. Fájlok összefűzése

6. Fájlok nyomtatása a megfelelő formátumban

7. Szállítólevél elkészítése

Napi több száz rendelés mellett -ráadásul több weboldalon- ez a manuális út járhatatlanná vált.

Elég csak kiszámolni, hogy ha 1 rendelés megnyitása, file-ok generálása, letöltése, elrendezése, és összefűzése (jó esetben) 90 másodpercbe telik, akkor 200 rendelés esetén ez napi 5 óra adminisztráció, és megannyi hibalehetőség veszélye. És még nem beszéltünk a raktározásról, csomagolásról, és egyéb fontos feladatokról.

Célunk a teljes rendelésfeldolgozási folyamat automatizációja volt. 

A FEJLESZTÉS CÉLJA

SPÓROLJUNK MEG!

Sokaknak az jutna eszébe: “Vegyünk fel egy új munkatársat!”. Nekünk a következő jut eszünkbe: Automatizáljunk!

A rendelési feldolgozási folyamatok optimalizálásával csökkenthetjük a munkaerők számát, továbbá a munkatársak figyelmét a valóban fontos feladatok elvégzésére irányíthatjuk.

MEGVALÓSÍTÁS

AZAZ MI LETT A MEGOLDÁS

Mint mindig, most is éles figyelmet kapott a kifinomult kivitelezés. Így a rendszerezettség és átláthatóság végett, minden fejlesztési megoldást modul/plugin formájában hoztunk létre. 

Végül ez 2 egyedi plugin lefejlesztését jelentette.

1. Az első “Festede Max” néven futott.

Első lépésként ki kellett iktatni a legtöbb komplikációt okozó tényezőt, amely a 4 különböző weboldalról történő megrendelések és az ezekhez tartozó fájlok begyűjtését jelentette.

Megoldásként egy különálló rendszer került lefejlesztésre,

  • amely Woocommerce API-val, “real time” kommunikál a weboldalak között, összegyűjti a rendeléseket, és a szükséges fájlokkal együtt kilistázza azokat egy egyszerű kezelőfelületen.
  • Amennyiben hibás vagy nem elérhető fájl van a rendelések között, arról tájékoztatja a rendelést feldolgozó személyt. 
  • Ha minden rendben van, egy kattintással le is generálható a hozzájuk tartozó 3 különböző fájl, amelyeket ezután “összeolvasztunk” és becsomagolunk.

És itt még nincs vége!

  • Ezzel a kattintással ugyanis párhuzamosan elkészíti az összes szállítólevelet összefűzve, sorba rendezve, és még egy adatokkal teli fájlt is generál nekünk, ami hatékonyabbá teszi a logisztikai folyamatokat.

A fenti, több lépéses folyamatot átolvasva és átgondolva, felismerhetjük, hogy ha mindez 200 rendeléshez fűződő adatmennyiség feldolgozását jelenti, az nem kis falat egy sima webshop szerver számára. (magyarul: könnyen lassíthatja az oldalt) Mivel ezt az előzetes tervek alapján felmértük, nem volt kérdés, hogy a 2 modul nem az egyik éles webshop backend rendszerében, hanem egy külön felületen fut majd.

2. A második plugin-t a “Festede Raktársegítő” névvel ruháztuk fel.

Erre azért volt szükség, hogy kiküszöböljük az olyan hibalehetőségeket, mint a berendelés hiánya, amely többször is előfordult már a Festede kiegészítő termékeinél, keresztbe téve a kiszállítási folyamatoknak.

A megoldást egy bővítmény jelentette, amely Woocommerce webhook segítségével jelenti rendszerünknek, ha megvásároltak egy adott terméket, így az egy közös adatbázisból leveszi a megfelelő mennyiséget. Ha a készlet száma elér egy meghatározott küszöböt, emailt küld a felelős személynek, figyelmeztetve őt arra, hogy itt az ideje újból rendelni. Ezzel nem csak, hogy biztosítjuk a pontos kiszállítást, de még több Woocommerce oldal raktárkészletét is egybe tudjuk kezelni.

EREDMÉNYEK

És MI VONHATÓ LE EBBŐL

A varázsszó: Automatizáció. Sokan észre sem veszik, mennyi manuális munkafolyamatuk van, amelyet azon idő töredéke alatt is elvégezhetnének. Mindössze x nap alatt (fejlesztés időtartama?) két kattintásra csökkentettük a naponta több órát (mennyi ez?), rengeteg pénzt (erről esetleg valami?), és másra felhasználható munkaerőt felörlő folyamatot. Továbbá pofon egyszerűvé tettük a csomagolás és raktározás bonyolult műveleteit, és tárgytalanná vált az emberi hibalehetőség.

SZERETNÉL RÉSZESE LENNI A KÖZÖS SIKERNEK?

Ha szívesen vennéd le a webfejlesztés terhét válladról, és érnél el velünk közös sikereket, akkor keress minket, hogy beszélhessünk a legmegfelelőbb megoldásról számodra.

ÉRDEKEL A KÖZÖS MUNKA

hu_HUHungarian